niedziela, 30 października 2016

Bezglutenowe ciasto z dyni


















Potrzebujemy:


  • 300 g mieszanki mąk bezglutenowych (gotowej mieszanki lub przygotowujemy ją sami np. z mąki ryżowej, mąki Teff , mąki gryczanej lub innych) lub w klasycznej wersji mąki pszennej
  • szklanka cukru brązowego lub pół szklanki ksylitolu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • niepełna łyżeczka extraktu waniliowego 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki soli
  • 150 ml oleju
  • 4 jajka
  • 600 g puree z dyni, czyli 1 średnia dynia


Wykonanie:

Musimy zacząć od przygotowania puree z dyni. Pierwsze myjemy naszą dynię, odcinamy ogonek i przecinamy na dwie części. Wyjmuje pestki z obu części, które następnie układamy skórką do góry na blasze. Nagrzewamy piekarnik do 200°C i wkładamy dynię na 45 minut. Po upieczeniu, studzimy i blendujemy. 
Kolejny krok to wymieszanie suchych produktów - mąki, proszku do pieczenia, sody, imbiru, cynamonu, soli. Ubijamy całe jajka z olejem, cukrem, extraktem waniliowym. Dodajemy powoli mąkę z dodatkami. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy dynię, mieszamy i przekładamy na blachę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 40 minut. Po tym czasie polecam wykonać "test wykałaczki" - po wbiciu w ciasto powinna być sucha, co oznacza gotowe ciasto. Po zakończeniu pieczenia powinniśmy zostawić ciasto w piekarniku do wystygnięcia. 

Nie jest to trudne. Całość zajmuje ok. dwóch godzin, a urozmaici naszą dietę i pozwoli poczuć HOLOWEEN :) Mojemu ciachu w tym celu "zarysowałam" straszną, krzywą minkę;) 


    


*Nie jestem piekarką, cukiernikiem itp. ale jeść muszę i experymentuję w mojej kuchni. Zapraszam i Ciebie;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz